Onderzoekers aan het ACUH houden zich bezig met een breed scala aan thema's: van stedelijk bestuur, economie, klasse en genderrelaties tot religie, etnische identiteit, criminaliteit, gezondheid, huisvesting, planning, vrije tijd en representatie. Het meeste onderzoek komt echter voort uit de basale maar fundamentele vraag hoe mensen met verschillende achtergronden hebben samengeleefd in dichtbevolkte steden. De rol van instituties en het omstreden gebruik van stedelijke ruimte nemen in veel van onze onderzoeksprojecten een prominente plaats in.
De groep biedt een levendige omgeving voor de studie van stadsgeschiedenis voor zowel onderzoekers als studenten door het organiseren van seminars, workshops en conferenties, evenals een gezamenlijk bachelorvak, een reeks vakspecifieke colleges en scriptiebegeleiding. ACUH heeft sterke banden met de centra voor stadsgeschiedenis in Leicester, Antwerpen en Berlijn. Leden nemen actief deel aan belangrijke (inter)nationale platforms zoals het Nederlands-Vlaamse tijdschrift Stadsgeschiedenis, de nationale vereniging Werkgroep Stedengeschiedenis en de European Association for Urban History (EAUH).
De ambitie van deze onderzoeksgroep is om de langdurige en mondiale geschiedenis van stedelijke samenlevingen en ruimtes te bespreken met stedelijke beleidsmakers, journalisten, museumcuratoren en het bredere publiek, om zo ons begrip van hedendaagse stedelijke trends en uitdagingen te verrijken.
Het Amsterdam Centre for Urban History heeft actieve banden met de Centres for Urban History in Antwerpen en Leicester, the European Association for Urban History, het Centre for Urban Studies van de UvA en andere Amsterdamse partnerinstituten.